Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating access token: Session has expired on Sunday, 28-Apr-19 00:43:13 PDT. The current time is Tuesday, 21-Jan-20 01:17:32 PST.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 463
Please refer to our Error Message Reference.

Budi moja zavjesa

Kao što će vam reći svaki dekorater, zavjese čine sobu – ali samo ako su pravilno odabrane. Kada je riječ o zavjesama, riječ je o boji i tkanini, duljini i oblogama, te izradi po narudžbi u odnosu na gotovu. S toliko odluka, lako se osjećate preplavljeni, pa smo pitali nekoliko profesionalaca za savjete kako bi suzili opcije i odabirali prave zavjese za vaš dom.

Boja i tkanina

Tkanina je bitan dio odabira zavjesa, jer će materijal diktirati koliko dobro vaše zavjese funkcioniraju i kako se nose s vremenom.

Kada pričamo o materijalu bitno je imati na umu da svaki materijal ima i svoju težinu tj gramažu na metar kvadratni. Ukoliko se zavjesa nalazi na staklenoj stijeni koja će po lijepom vremenu biti otvorena tada je bitno da biramo teži materijal kako ta zavjesa ne bi lebdila pri svakom povjetarcu.

Kada tražite uzorak za zavjese uvijek pregledavajte uzorak barem duljine 2 metra jer tek tada tkanina pokazuje svoju snagu i izgled, na malenim uzorcima tkanina teško je znati kako će se ista ponašati.

Također, zapamtite da će sunčeva svjetlost vremenom izblijedjeti boje vaših zavjesa. Ako je u pitanju velika količina svjetla, pametno je izbjeći svijetle boje, jer one brže blijede. Ipak ako često mijenjate zavjese u prostorijama tad velika količina sunčeve svjetlosti nije problem.

Kada je riječ o materijalu, lan, svila, umjetna svila i baršun najbolji su izbor za tretmane prozora, jer njihova prirodna težina dolazi do izražaja te se iznimno dobro nose sa „zubom“ vremena.

Neke tkanine mogu spriječiti hladnoću. Mnogi hoteli koriste antilop, baršun ili tvid jer njihova težina pomaže u blokiranju svjetla i zadržavanju topline.

Duljina

Prije nego što izvadite mjernu traku, odlučite koliko biste visoko iznad prozora željeli postaviti zavjese. Viseći paneli veći od prozora daju osjećaj visine sobi stoga dizajneri često vješaju zavjese oko šest centimetara iznad okvira prozora.

Za tradicionalniji izgled, s laganom zavjesom podu, htjet ćete dodati još 7 do 10 cm na duljinu. Za moderan, oštar izgled, zavjesa pada u ravnini s podom.

Prilikom mjerenja širine prozora, svakako dodajte 10 do 15 cm s obje strane kako biste osigurali puninu zavjese. Također je bitno da kod odabira nosača zavjese isti bude barem 10 cm širi od prozora sa svake strane kako bi kod razmaknutih zavjesa dobili punu svjetlost kod prozora jer staklo nije pokriveno.

Kupiti gotove ili raditi po narudžbi

Nakon što ste odabrali kakav uzorak želite, koji materijal te koje dimenzije tada stvar postaje jednostavnija jer smo najteži dio obavili. Ukoliko se radi o standardnim dimenzijama kupnju možete obaviti i online no ukoliko je potrebno prekrojiti iste tada savjetujemo da posjetite lokalnu trgovinu tkaninama ili neki od centara koji prodaju zavjese. Obično i jedni i drugi nude, unutar cijene, mogućnost prekrajanja zavjesa na željene dimenzije.

Odgovori